lørdag 5. mai 2012

Å løpe, løper, løpetid

7 og en halv måned tok det før Oxye fikk sin første løpetid. Litt mer masete og litt mer vimsete var hun kanskje de første dagene, men det har roet seg litt. Men hva er egentlig løpetid? Forklart litt ordentlig, altså! Jo, noe sånn som dette kanskje:


"Tamhunder blir gjerne kjønnsmodne i 6–12 måneders alderen. Hos tamhunden varer tispens løpetid i cirka tre uker (av og til litt mer). Innledningen på løpetiden kan man merkes gjennom at tispa ofte blir mer interessert i å snuse på ting, samtidig som kjønnsleppene gjerne hovner opp. I de første 10–11 (7–20) dagene vil det gjerne dryppe ganske rikelig med blod (selv om dette varierer med individene). Denne perioden kalles forbrunsten (proøstrus). Etter hvert vil blødningene avta og sekretet blir lysere. Det er i denne fasen at eggløsningen skjer, og det er først da tispa blir villig til å pare seg (stå). Denne fasen kalles brunsten (østrus). Forbrunst og brunst (proøstrus og østrus) utgjør samlet det vi kaller løpetid."


Dette var altså ikke mine ord, men er hentet fra Wikipedia.

1 kommentar:

  1. OMG!
    Da er det mulig Jackie også snart blir voksen dame! Må si jeg gruer meg litt til det - har en hann-hund Mallinois i huset også;)

    SvarSlett